“Scriptura este ieslea in care a fost pus Isus” (Martin Luther). Prin aceste cuvinte, Luther dorea sa scoata in evidenta centralitatea chemarii adresate de Dumnezeu prin viata, moartea si invierea lui Isus Hristos. Daca doctrina crestina este raspunsul dat de bisrica crestina lui Isus Hrisos, centralitatea Scripturii pentru credinta si doctrina crestina este un fapt evident.  Nu exista nici o alta cale de acces la istoria lui Isus Hristos. Prin urmare, autoritatea Scripturii se bazeaza, in parte, pe marturia ei despre Isus Hristos. Scriptura contine insa mai mult decit relatarea istoriei lui Isus Hristos – cine a fost Isus in conceptia lor si ce efect au considerat ei ca trebuie sa aiba acest lucru asupra vietii lor.

Venirea lui Isus Hristos nu a avut loc intr-un vid. Nu a fost un fulger din senin, un eveniment cu totul neasteptat. Vechiu Testament ne ofera o multime de indicii vitale cu privire la ce anume asteapta poporul lui Dumnezeu de la viitorul Mesia. Astfel, Vechiul Testament ne ajuta sa intelegem cel putin o mica parte a sentimentului de anticipare pe care il nutrea poporul evreu fata de venirea eliberatorului asteptat. Scriitorii Vechiului Testament ni-L prezinta cu forta si sensibilitate pe Dumnezeul care a creat lumea, a dat viata poporului lui Israel, pentru a fi martorul Lui printre neamuri, si care va veni din nou,  sa-Si rascumpere poporul. Cartile Vechiului Testament sunt o marturie emotionanta despre prezenta activa a lui Dumnezeu in viata unui popor si despre convingerea acelui popor ca prezenta lui Dumnezeu va imbraca forme noi si pline de putere, in viitor. Prin urmare, Vechiul Testament are o importanta covarsitoare pentru crestini, deoarece ne ajuta sa plasam venirea lui Isus Hristos in contextul potrivit. De asemenea, Vechiul Testament ne ajuta sa intelegem semnificatia titlurilor pe care le primeste Isus in Noul Testament. A afirma ca doctrina este raspunsul nostru la venirea lui Isus Hristos nu inseamna a considera ca Vechiul Testament este mai putin important decat Noul Testament. Pentru a-L intelege pe Isus Hristos, trebuie sa-L vedem in contextul tiparului activitatii si al credinciosiei divine, stabilit in Vechiul Testament.

Scriptura este martorul revelatiei speciale a lui Dumnezeu. Prin urmare, ea este principala sursa a credintei si a doctrinei crestine.

 

“Doctrina crestina” Alister McGrath

Advertisements