Notite de curs

Dreptul Administrativ

5. Noţiunea, obiectul şi metoda de reglementare a dreptului administrativ:

a) Identificaţi obiectul de reglementare şi definiţi dreptul administrativ ca ramură a dreptului.

Dreptul administrative este acea ramura a dreptului public care reglementeaza in temei organizarea si activitatea autoritatilor administrative pe baza legii si pentru executarea legii.

Dreptul administrativ are ca obiect:

-organizarea si functionarea autoritatilor administrative publice  desemnate in sistem,

-raporturile ce apar intre autoritatile administrativ publice  precum si intre acestea si organizatiile subordinate sau care tin de competenta lor.

–raporturile dintre autoritatile administrative publice si locale,

-raporturile cu caracter de organizare interna si de alta natura ce apar in procesul activitatii altor autoritati publice.

b) Determinaţi particularităţile metodei de reglementare a dreptului administrativ.

In calitate de metoda a dreptului administrativ este folostia prescriptia, care reprezinta stabilirea unei obligatiuni juridice directe de a efectua o actiune sau alta conform conditiilor normei de drept.

Interdicita  presupune stabilirea unei obligatiuni directe de a nu savarsi unele sau alte actiuni in conditiile prevazute de norma de drept.

Si permisiunea care reprezinta o autorizare juridica de a efectua in conditiile prevazute de norma de drept unele sau alte actiuni sau de a se abtine de la savarsirea acestor actiuni conform aprecierii personale.

c) Formulaţi trăsăturile care caracterizează dreptul administrativ ca ramură distinctă a dreptului.   

-mecanismului de reglementare a dreptului  administrativ ii sunt caracteristice  procedee sub forma de prescriptii, se aplica interdictii si mai rar permisiuni. O parte a relatiilor reglementate poseda un volum determinat de imputerniciri juridice cu caracter autoritar care sunt adresate celeilalte parti obligata sa se supuna.

-reglementarea relatiilor sociale presupune o exprimare a vointei  a doar unui participant la relatia sociala. Astfel raporturile apar, se modifica si inceteaza doar la initiativa unui subiect.

-in anumite cazuri se pot folosi si procedee de reglementare permisiva in urma carora pot aparea raporturi de natura administrativa unde exista egalitate intre parti.

Advertisements