Notite de curs

Dreptul administrativ

3. Noţiunea administraţiei publice şi trăsăturile ei caracteristice:

a) Definiţia administraţiei publice şi trăsăturile ei caracteristice.

Administratia publica poate fi definita ca un sistem de autoritati publice in frunte cu Guvernul care monitorizeaza activitatea de executare a legii.

Administratia publica are urmatoarele trasaturi:

– este un sistem de organizare sociala. Functioneaza la nivel national sau la nivelul unor unitati administrativ-teritoriale.

– administratia publica este legata de mediul social, unde este creata si functioneaza. Ea este caracterizata prin perioada instorica, nivel de dezvoltare economica, mediul geografic, traditiile existente. De aceea ea difera de la un stat la altul.

– trebuie sa posede capacitatea de a se autoperfectiona.

– trebuie sa aiba un rol important in cadrul transformarilor din societate.

– trebuie sa fie in sistem compatibil cu mediul social, sa se adapteze la mediul social, sa admita participarea cetatenilor la realizarea sarcinlor sale pentru imbunatatirea functionalitatii sistemului administrativ.

-este un element al mecanismului autoritar statal, adica trebuie sa subordoneze ceilalti mebri ai societatii vointei sale.

– se manifesta subiectiv. Este personificata prin activitatea unor subiecti concreti care au calitatea de functionari publici.

b) Sensurile noţiunii administraţiei publice.

Administrarea publica ca sistem de autoritati publice presupune Guvernul iar acesta exercita conducerea generala a administratiei publice, adica conduce cu un sistem de organe statale.

Ca activitate sociala de interes public, reprezinta Guvernul si alte organe central de specialitate ce organizeaza si traduc in viata prevederile legii.

c) Corelaţia între noţiunile „administraţie publică”, „administraţie de stat” şi „putere executivă”.

Termenul de administratie publica a fost adoptat in 1994, anterior fiind folosit ca administratie de stat.

Notiunea administratie publica este mai larga si mai cuprinzatoare decat notiunea administratie de stat si puterea executiva deoarece notiunea administratie publica cuprinde notiunea administratie de stat, include si administratia publica locala care privese anumite autoritati publice organizate autonom si independent de autoritatile executive centrale. Pe langa aceasta apar un sir de servicii pulice si intreprinderi de stat, municipale care indeplinesc un caracter prestator si nu functii de putere publica. Deci adm publica este foarte strans legata cu puterea executiva dar depaseste perimetrul puterii executive.

Advertisements