1. Noţiuni generale privind administraţia (conducerea) în domeniul social:

Trăsăturile administraţiei (conducerii) în domeniul social.

1 – Administrarea functioneaza in cadrul unor sisteme asigurand integritatea si mentinand regimul optimal de activitate a lui.

2 – Ea reprezinta calitatea interna a unui sistem, in care elementele pricipale sunt subiectul si obiectul care permanent interactioneaza pe bazele autoorganzarii si autoconducerii.

3 – Administrarea presupune nu doar o interactiune interna a elementelor sistemului dar si interactiunea sistemelor de diferit nivel ierarhic, presupunand efectuarea unor functii de administrare atat in cadrul sistemului cat si intre sisteme diferite.

4 – Administrarea se reduce la influenta subiectului asupra obiectului al carui continut este punerea in ordine a sistemului, asigurand functionara lui.

5 – Administrarea este reala numai atunci cind exista subordonarea obiectului, subiectului de administrare.

b) Corelaţia dintre elementele componente ale administraţiei (conducerii) în domeniul social.

Elementele componente ale administratiei dupa cum am mentionat sunt subiectul si obiectul. In conducerea sociala in rol de subiecti si obiecte ale administratiei apar oameni si diferite asociatii ale lor de ex. statul, formatiunile teritoriale, asociatiile obstesti, societati comerciale, familia etc. Corelatia dintre ele presupune influenta corecta a subiectului asupra obiectului, continutul acestuia este de a pune in ordine sistemul, asiguranduse astfel functionarea sa in corespundere cu legitatile de existenta si de dezvoltare.

c) Locul şi rolul administraţiei (conducerii) în domeniul social în raport cu fenomenul administrării.

Rolul administratiei in domeniul social este foarte important, asigurand de fapt functionarea sistemului. Conducerea reprezinta o grupa concreta de oameni care este formata din punct de vedere organizatoric, din structuri ale administrarii obstesti sau statale, persoane concrete imputernicite pentru aceasta. Scopul conducerii este de a pune in ordine cu ajutorul influentei membrii activitatii comune dand activitatii respective un caracter organizat. Obiectul de influenta al conducerii sociale este comportarea participantilor la activitatea comuna.  Conducerea se bazeaza pe subordonarea vointei oamenilor- participanti la relatiile de administreare.

Administrarea in sens social este multipla. In sens larg ea este un mecanism de organizare a relatiilor sociale, Astfel se poate spune ca sarcinile si functiile conducerii sociale practice le indeplinesc toate organele statale. In calitate de obiect apare intreaga societate.

Astfel, conducerea sociala intr-un sistem social contemporan cuprinde doua mari forme de activitati sociale:

-activitatea sau conducerea statala, exercitata de un sistem de structuri statale prin intermediul puterii de stat.

–activitatea sau conducerea nestatala, exercitata de diferite formatiuni obstesti, structuri comerciale, institutii private, grupuri de initiativa etc., care de regula aplica masuri de influenta.

Advertisements