• Purtati-va cu alti oameni asa cum ati dori ca ei sa se poarte cu dvs. Cea mai buna metoda de a exersa in utilizarea acestei metode este comunicarea cu oamenii brutali. Ei va vor intrerupe, nu va vor da voie sa vorbiti, va vor ignora, va vor lua in deridere, nu va vor acorda atentie. Desi ispita este mare, nu va lasati sedusi. Cea mai buna metoda de a combate comportamentul cu adevarat brutal este sa va cereti scuze si sa parasiti incaperea, revenind mai tirziu. In acest mod veti tempera tensiunea si-i veti arata persoanei respective ca nu intentionati sa-i suportati ofensele. Totodata, astfel pastrati posibilitatea de a comunica ulterior.
  • Se pare ca unii oameni traiesc doar pentru a cauza neplaceri alora. Umilindu-va, au impresia ca devin mai importanti. Cea mai eficienta metoda de protejare impotriva unor asemenea indivizi este sa intelegeti ca pentru educatia lor sunt mecesare doua elemente. Daca veti juca dupa cum cinta si ii veti permite sa va insulte printr-o replica umilitoare, aceasta inseamna ca ati pirdut jocul. Sunteti consienti de propria valoare. Nu permiteti nimanui sa va stabileasca pretul. Invatati-va sa nu acordati atentie comentariilor negative. In schimb, concentrati-va intreaga energie asupra realizarilor sarcinilor dvs.
  • Niciodata nu stimulati birfele. Zvonurile si aluziile echivoce distrug increderea, astfel subminind spiritul de echipa. Treceti repede discutia in alta dimensiune sau combateti imediat raspindirea birfelor.”Ascultati-ma, mie nu-mi este deloc interesanta acesta tema. Daca voi dori sa aflu mai multe despre aceasta persoana, am s-o intreb singura. Nu sunt deloc sigura ca ei i-ar placea sa se discute desprea ea intr-o asemenea maniere.” Atit!
  • Una dintre cele mai bune metode de combatere a grosolaniei este sa fiti un model de amabilitate. Inca nimeni n-a murit din cauza repetarii de nenumarate ori a formulelor de politete “poftim”, “multumesc” sau  “fiti amabili”. Mai mult decit atit, utilizarea acestor expresii niciodata nu a subminat autoritatea cuiva. Stilul politicos de comunicare sustine intretinerea relatiilor si le face mult mai placute si eficiente. Atitudinea binevoitoare se transmite celorlalti, iar aceasta aduce succes tuturor.
  • Priviti-va in oglinda. Uneori comportamentul brutal al altor persoane este reactia lor posibila la semnalele pe care le emiteti dvs., dar fara a constientiza acest fapt. Analizati-va modul de comunicare cu ei. Le permiteti sa incheie fraza? Le mltumiti pentru munca bine executata? Rugati un prieten apropiat, in care aveti incredere, sa va faca o apreciere onesta.
  • Combateti grosolania, demonstrind in mod direct ca aceasta nu va afecteaza pe dvs., zimbiti. Daca va este adresata o replica ambigua, zimbiti. Apoi, intr-o atmosfera calma, incercati sa corctati situatia creata.

Sursa: probabil dintr-un manual de pedagogie.

Advertisements