Extras din cartea “Cu noi este Dumnezeu”(S. Lavrov), Partea I :

– Ei bine, hai sa luam un exemplu. Iata cartea. De ce e nevoie ca ea sa apara? Mai  intii ea trebuie gindita, oare nu-i asa? Iar apoi scrisa. Si doar dupa ce autorul o va scrie, noi vom putea spune, ca este rodul mintii lui. Vom deschide-o, vom citi-o, vom face cunostinta cu scriitorul, vom afla daca este un om inzestrat, – din carte poti afla totul despre autorul ei. Conform lui Macarie cel Mare, savantii sustin ca natura este tot o Carte, o Carte deschisa, ale carei coperte sunt cerul si pamuntul. Citeste-o cu atentie, in ea e scris totul. Bunaoara savantii o citesc, si afla cita intelepciune este in ea. Si cel mai important este ca ei nu stabilsec legile naturii, ci doar le descopera! Dar, cunoscind legile naturii, trebuie sa-L recunoastem si pe Legiuitorul, oare nu-i asa? Mintea omeneasca nu poate cuprinde totul ce este ascuns in natura, insa ea poate sa vada, sa se convinga ca totul ce este scris aici e frumos, intelept, rational, cum zici tu – cu un scop bine determinat. Iar aceasta ce inseamna? Aceasta inseamna ca totul e cret de Ratiune. De care? Mintea noastra marginita nu poate percepe Ratiunea nesfirsita care este Dumnezeu.

Cit de exact si convingator cugeta batrinul satean despre aceste intelesuri tainice! Si, intr-adevar, daca ai lua doua carti: Cartea Naturii si cartea scrisa de un om si le-ai compara, ce concluzie s-ar impune? Cartea scrisa de om este rodul mintii lui, iar Cartea naturii este rodul Mintii creatoare, a lui Dumnezeu. Cartea omeneasca are greutate, volum, adica forma materiala, dar ce este in ea primordial: aceasta forma materiala sau ideia de baza a acestei carti? Orice om care gindeste va spune: pentru a scrie o carte, mai intii de toate ea trebuie sa se formeze in minte, altfel cum o va scrie? Asadar, ideea este primara, iar foma – secundara.

In Cartea Naturii ce este primar: aceata materie vazuta sau ideea care sta la baza ei? Desigur, ideea. Nu materia este primara, ci ideea, adica primar este Dumnezeu ca vesnicie, iar materia este realizarea in forme vazute ale ideii lui Dumnezeu.

Cind citim o carte, nu vedem autorul, insa stim ca el exista. La fel, nu-L vedem pe Creatorul lumii, Dumnezeu. Insa asa cum nu poate aparea cartea fara autor, la fel si universul nu poate aparea fara Creator. El este nevazut, insa ii vedem creatia.

Cartea Dumnezeiasca a Naturii ne copleseste cu grandoarea sa infinita, cu armonia absoluta si cu misterul nepatruns. Ratiunea noastra marginita nu este apta de a o patrunde sau de a o cuprinde cu gindul. De unde a  aparut aceasta multime de stele, sori, planete, comete, constelatii, nebuloase astrale, luminatori ceresti vesnic stralucitori? Cine le-a dat impulsul, miscarea? Este clar ca materia nu este capabila sa-si dea singura miscare, cu atit mai mult miscare rationala, organizata. Vointa si puterea cui a dat miscare lumilor? Savantii trebuie sa se recunoasca ca stiinta nu este capabila sa explice acest lucru si se bazeaza doar pe presupuneri si ipoteze.

– Ca sa intelegi mai bine, iti mai dau un exemplu, incepu iar Demian Lukici. Iata am sosit impreuna intr-un oras. Vedem o casa inalta. Ne apropiem, o privim si suntem uimiti de maretia ei. Si desigur il vom lauda  pe arhitect : e un om capabil, uite ce cladire a inaltat. Iar daca cineva ne va spune ca aceasta constructie a aparut de la sine, fara nici un arhitect, adica de undeva din munti au zburat pietrele, s-au asezat una peste alta, iar acoperisul, geamurile si usile le-a adus vintul, oare nu vom ride de acest om, nu vom spune ca este nebun? Si daca pentru o cladire este absolut necesar un arhitect oare ar putea aparea fara Arhitect acest univers imens in care noi traim, avind toate conditiiled: apa, soare, aer placut si inmiresmat si toate darurile pamintului… Nu dragul meu, trebuie sa credem ca exista Creatorul lumii si ca Arhitectul universului este Dumnezeu si noi credem in aceasta, credem in sfintenie… “

Iar voi ce credeti??

Advertisements