Algoritmul redactarii compunerii libere

  1. Conversatia introductiva.

Ex. : Vacanţa de vară se apropie. Este un prilej excelent de a petrece zile de neuitat alături de cei dragi.
Împreună cu părinţii sau bunicii ,vă puteţi bucura de zile frumoase, fără griji, în care puteţi face tot ceea ce v-aţi dorit un an întreg , dar pentru care nu aţi avut timp .

  1. Anuntarea subiectului.

Ex. : Cum ai dori să-ţi petreci vacanţa de vară ?

  1. Propunerea unor sugestii.

Ex. : Vă puteţi petrece o parte din vacanţă , la ţară, undeva unde este aer curat, hrană sănătoasă şi bunici îngăduitori; Dacă aveţi părinţii plecaţi cu serviciul undeva prin Europa , vă puteţi bucura de a-i revedea şi de a cunoaşte alte civilizaţii.

  1. Oferirea unor indrumari.

Ex. : Lăsaţi-vă în voia imaginaţiei !Chiar dacă planurile voastre nu sunt realiste, cât de frumos este să visezi !Asigură-te că ai inclus cine? unde? cind? şi ce? se va întâmpla.

  1. Reamintirea regulilor de scriere a unei compuneri.

Ex. : O compunere are trei părţi :introducere- un text scurt care are rolul de a ne introduce în subiect ; cuprins – informaţiile, faptele, ideile,  care răspund subiectului ;incheiere – concluzia ce se desprinde din conţinut. Alcătuieşte-ţi un plan ! După ce ai redactat compunerea , verifică corectitudinea scrisului, naturaleţea exprimării şi aşezarea textului în pagină .Dă un titlu sugestiv compunerii tale !

  1. Redactarea compunerii.
  2. Autoverificarea.
  3. Citirea si analiza compunerilor.
Advertisements